Calçots bereiden & eten

Calçots bereiden

Calçots worden geroosterd in het vuur tot ze verkoold zijn waarna ze in krantenpapier gewikkeld worden om door te garen. Vervolgens worden de calçots gegeten (vaak gepresenteerd op een omgedraaide dakpan of iets soortgelijks) door de verkoolde schil eraf te pellen en het witte gedeelte in romesco-saus te dopen. De groene toppen worden weggegooid.

Calçots eten

Het eten is een heel ritueel op zich want dat gebeurd zonder bestek en een beetje op de wijze zoals men hier in Nederland een haring eet, met 1 hand de calçot met lekkere saus in de lucht en dan met je hoofd naar achteren naar binnen werken… zonder te knoeien, iets dat onmogelijk lijkt. Daarom krijgen calçot eters vaak een slabbertje om zodat de kleding niet vies wordt.

De calçots worden meestal begeleid met rode wijn of cava (mousserende wijn). Stukken vlees en sneetjes brood worden in de houtskool geroosterd na het koken van de calçots.

Romesco saus, de ideale combinatie met Calçots

Deze saus is onmisbaar bij het eten van calçots. Deze saus komt oorspronkelijk uit Tarragona waarbij die ook vaak met vis word gegeten.

De saus is gemaakt van een mengsel van amandelen, pinda’s, hazelnoot, geroosterde knoflook, olijf- of zonnebloemolie, azijn, bitxo-peper en vaak ook nyora-peper (beide variëteiten van Capsicum annuum). Andere gewone ingrediënten zijn geroosterde tomaten, rode wijn en uien.

Cacot in saus

De Porró,

Bij het eten van calçots is een porró onmisbaar.

Het is een soort glazen karaf gevuld met rode wijn of cava met een heel klein schenktuitje waarbij het de bedoeling is je hem in de lucht houd en een dun straaltje wijn in je mond probeert te mikken (iets wat moeilijk maar erg leuk is).

3