Calçots

Calçots

Calçots - historie

Het verhaal gaat dat de calçots geboren zijn in de stad Valls in de provincie Tarragona waar de boer Xat de Benaiges eind negentiende eeuw voor het eerst de bijzondere ui heeft gecultiveerd door deze met de grond te bedekken zodat een langer wit deel van de ui geschikt is om te eten.

Die vorm van cultiveren staat bekend als `calçar` in het Catalaans. Dezelfde boer verbrande per ongeluk enkele uien en at deze daarna op om de uien niet weg te gooien waarna hij ontdekte dat de calçots erg smaakvol waren.

Calçots - de teelt

Calçots worden geteeld in de maanden maart t/m augustus.

Vervolgens gaan ze de schuur in om september opnieuw gepoot te worden.

Waarbij ze uiteindelijk vanaf maart t/m mei geoogst kunnen worden.

Zoals je ziet is het een bewerkelijk proces om Calçots klaar voor consumptie te krijgen

Calçots - een bijzonder product

Eenmaal geteeld kan de Calçots het beste bewaard worden op een koele temperatuur.